En tiedä kuinka paljon muut ilmastonmuutosta ja sen seurauksia pohtii, mutta minulla se on mielessä aika usein. Olen huomannut miettiväni ekologisempia vaihtoehtoja moneen asiaan. Haluaisin tosiaan että lapsillamme ja heidänkin jälkeläisillä olisi hyvä ja turvallinen paikka elää.

Ystävien ja tuttavien kesken aihe ei ole mitenkään suosittu puheenaihe, ehkäpä se pelottaa. Ainakin minua. Mutta vaikka se pelottaisikin, miksi asialle ei tehdä "mitään". Varmasti jokaisen elämässä on aioita joista voi luopua tai muuttaa. Olemmeko me tottuneet helppoon ja mukavaan elämään? Vai koetaanko ettei yksittäisen ihmisen valinnat merkitse juurikaan mitään suuressa kokonaisuudessa. Jospa ekologisesta elämän tavasta tehtäisiin suosittu asia, hitti, muotisuuntaus, miksi sitä nyt voisi sanoa.

Me käsityöläiset ja kaiken tuunailijat olemme jo jollain tapaa aloittaneet oikean suunnan. Toki lankojen ja kankaiden valmistuksessa tarvitaan teollisuutta, jollei tee kaikkea "ruohonjuuritasolta" asti. Ihana taito, jonka haluaisin kovasti oppia. Kirpparilta löydetyt kankaat yms. aarteet ovat kovaa huutoa, vanhoista vaatteista, liinoista ja verhoista voi ommella lapsille ja itselleenkin uutta. Tarvitaan vain mielikuvitusta, sekä ompelutaitoa, konekkin olisi mukava ;) Ja senkun saisi vielä vanhaan malliin poljettavan :D

Kun saisi itselleen ja lapsilleen iskostettua ajattelutavan, että kun halutaan ostaa jotain uutta, ehkä ei niin tarpeellistakaan. Mietitään ja odotellaan pari viikkoa, jos mieli vaikka muuttuisi. Itselläni on ollut pohdinnassa sohvan osto. Meillä on eripariset, hiukan samantyyliset sohvat. Molemmat tulleet käytettyinä, mietinnässä on ollut divaanisohvan osto. Joulualet houkutti kovasti, mutta jokin takapiru olkapäällä huuteli, tarvitaanko sitä todella? Ei, ei vain divaanin takia. Joten aleen ei edes menty, vaan ostettiin uudet irtopäälliset, joiden avulla saatiin kotiin uutta ilmettä ja tokihan ne lapsiperheessä ovat ihanteeliset (pesua ajatellen). Mutta päteekö tämä ajattelutapa kaikkiin ostoihin. Ei ainakaan minulla, myönnän. Takapiru pitäisi saada pysyvälle paikalle.

Sähköä pitäisi säästää. Niin, sitä yritetään, lamppuja vaihdetaan energiansäästölamppuihin sitä mukaa kun palavat (tuntuisi pahalle heittää toimivat lamput roskiin). Akvaario sai "kyytiä", pesukoneita pyöritetään vain täytenä ja astianpesukoneessa on vielä eko-ohjelmakin. Valoja ei pidetä päällä päivällä jne. Moneen asiaan voisi vielä puuttua ja ehdottomasti pitäisikin.

Kaupassa asioidessa ihmetyttää miksi esim. shamppoo ja ketsuppipullot ovat niin pieniä. Ne ovat aina lopussa, niihin pitäisi ehdottomasti saada familykoko! Leivät pakataan muovipusseihin jne. Lihasta olisi ihan kamalaa luopua, kanaa meillä syödään paljon. Riisistä olisi myös vaikea luopua, sehän taitaa olla kärkipäässä huonojen listalla. Nyt kun ruuan hinta on noussut ja epäilempä että tuskin tuleekaan koskaan olemaan laskusuunnassa, olen haalinut itselleni leipäreseptejä. Aion opetella tekemään kunnon leipää, olkoon se vaikka uudenvuoden lupaus ;)

Haaveilen siinä missä aika usea muukin suomalainen, punaisesta tuvasta ja perunamaasta. Haaveilen myös pellettilämmityksestä ja paksuista hyvin eristetyistä seinistä ja mahdollisimman kestävästä ja ekologisesta rakentamisesta. Joka maksaa, paljon! Sen eteen tulisi tehdä töitä, että saa palkkaa. Josta syntyy taas ajomatkoja, pakokaasua, hiilidioksidia... En omista ajokorttia, käytän joukkoliikennettä, mutta olisin valmis vaihtamaan työpaikkani lähemmäksi kotia, jolloin voisin mennä jalan tai pyörällä. Myös rahan säästöä.

Ja monta monta muuta asiaa! Sähkö, vesi, kierrätys, kulkeminen... Siinä riittää pohdittavaa.

Linkkejä: http://www.kuluttajavirasto.fi/ekok

http://www.helsinki.fi/jarj/symbioosi/kierratys/

Testi: http://www.hel2.fi/ekohaaste/